Депутатите обсъждат промените в изборните правила. В Народното събрание са внесени

...
Депутатите обсъждат промените в изборните правила. В Народното събрание са внесени
Коментари Харесай

Мажоритарен вот ще има на следващите редовни избори

Депутатите разискват измененията в изборните правила. В Народното заседание са импортирани 6 нови законопроекта. В правната комисия обаче бяха утвърдени единствено някои хрумвания.

ГЕРБ - Съюз на демократичните сили оферират въвеждане на мажоритарна система в два тура на парламентарните избори и изборите за Велико национално заседание, а " ИТН "  отказват на този стадий да го поддържат макар резултатите от извършения от тях референдум с главно искане за въвеждане на мажоритарния избор.

От " ИТН " прецизираха, че застават зад настояването си за въвеждане на мажоритарно гласоподаване, само че неговото въвеждане в този момент дефинираха като несериозно. Депутатите от ИТН заявиха, че всичко зависи от " живота "  на сегашния парламент.

" Ако има предварителни избори, би трябвало да има нов Изборен кодекс и ние би трябвало сме подготвени за това. Ако няма, в този вкарваме, че идващите ще бъдат мажоритарни и работим, до момента в който живее този парламент, с цел да го създадем ", посочи ръководителят на парламентарната група на " ИТН "  Тошко Йорданов.

" Кога тъкмо очаквате да има постоянни парламентарни избори? Защото аз ще ви напомня, че постоянни парламентарни избори преди последните бяха през 2009 година, а идващите бяха 2021-ва. До 2030- 2040 година дали ще има постоянни парламентарни избори, с цел да въведете вашата мажоритарна система и от този момент ли ще карате на тая струна, с мажоритарните избори?! Иначе ще се окаже, че сте лъгали ", отговори му зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Тома Биков.

Още при започване на дебатите от ГЕРБ подчертаха, че ще поддържат всяко едно решение, заложено законопроектите, препоръчани за първо гласоподаване, само че приканиха отговорността да носят „ ИТН “ и президентът, в случай че се стигне до служебно държавно управление и тогава.

Част от предложенията на трите нови обединения парламента  - " ИТН ", " Демократична България "  и " Изправи се! Мутри вън! ", са свързани с откриване на повече секции зад граница и основаване на избирателен регион за чужбина, въвеждане на машинно гласоподаване с разнообразни нюанси и гласоподаване по пощата, нова професионална и с сведен състав Централна изборна комисия.

Сред предложенията на " Демократична България "  са гласоподаване по пощата, отпадане на лимита на секциите отвън страната, въвеждане на регион " Чужбина ", машинно гласоподаване и самостоятелен одит на машините, видеонаблюдение. 

Ивайло Мирчев от ДБ казад, че електронното гласоподаване е било " опраскано "  и до ден сегашен не е въведено, макар че има техническа опция. " Предвиждаме да може да се гласоподава седем дни, като самото гласоподаване завършва три дни преди самия избирателен ден. Така се дава опция да се даде сигурност на процеса и успокоение на всички институции по веригата. Ще важи единствено последният извършен избор, по този начин корпоративният избор ще бъде заобиколен. Ще пренебрегва опцията депутати да се разхождат с чували ", добави Мирчев. 

От " ИТН "  предлагат корекции в Изборния кодекс да се създадат по отношение на броя на секциите в чужбина, отделяне на 32 МИР „ Чужбина “, смяна на броя на депутатските мандати от другите региони. Прекратяване на мандата на Централната изборна комисия и понижаване на членовете на Комисията до 15, в изборните пространства да участва по един представител-застъпник от партия, машинно гласоподаване и опция за преференциален избор зад граница, хартиено гласоподаване да има единствено в дребни секции, плавателни съдове и профилирани заведения.

" Предлагаме наредбите за защитната уговорка за четири мандата и отделяне на регион „ Чужбина “ да влязат в действие след оповестението на окончателните резултати от преброяването на популацията. Смятаме, че би трябвало да се направи ново райониране, тъй че тежестта на всеки един депутат да бъде релативно равна “, сподели ръководителят на Народното събрание от Има Такъв Народ Ива Митева.

Председателят на ПГ " Изправи се! Мутри вън! “  Мая Манолова  съобщи, че оферират промени в изборните правила в посока улеснение на гласуването в чужбина и гарантиране на почтени избори:  " Нашите оферти преследват три съществени цели – опция за сънародниците ни зад граница да гласоподават, обезпечаване на почтен избор – без операции, кражба на гласове и подправени протоколи. Третата цел е за изчистване на мъртвите души от изборните описи. "

От ГЕРБ предложиха въвеждане на мажоритарна изборна система при избор за народни представители и Велико национално заседание. " Исторически видяно мажоритарната система е по-старата, в множеството страни с мажоритарна система изборите са едномандатни, избира се единствено един претендент от изборен регион. Ако на първия тур няма безусловно болшинство – се организира втори тур. Предлаганите промени целят да се осъществя опцията участниците в изборите да издигат претенденти, които имат високи нравствени качества ", означи Анна Александрова от ГЕРБ. 

От " ИТН " подчертаха, че са за мажоритарния избор, само че не и по метода, по който го оферират от ГЕРБ-СДС.

Депутатите ще прегледат и предлагането на „ ИТН “ за понижаване на партийната дотация от 8 на 1 лв..

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР